Etykieta w biznesie

Kod szkolenia: 
Z82

Korzyści

  1. Podniesienie kwalifikacji w zakresie całokształtu zachowań i postępowania w działalności zawodowej
  2. Prezentowanie w kontaktach służbowych wysokiego poziomu, wzbudzającego uznanie i szacunek klientów, współpracowników, kooperantów oraz innych osób i instytucji

Program

1. Etykieta jako narzędzie w biznesie

2. Etykieta na co dzień

  • kultura osobista w stosunkach służbowych
  • realizacja zasady pierwszeństwa w różnych sytuacjach
  • podstawowe uprzejmości – powitanie i pozdrowienia
  • sztuka prowadzenia rozmowy i wygłaszania przemówień
  • zasady udzielania pochwał i nagan

3. Korespondencja

  • listy oficjalne i prywatne
  • adresowanie, nagłówki i zakończenia
  • korespondencja okolicznościowa

4. Telefonowanie

  • dobre obyczaje w rozmowach telefonicznych
  • rozmowy służbowe i nieoficjalne
  • telefon komórkowy

5. Bilety wizytowe

  • funkcje biletów wizytowych
  • bilety prywatne, bilety służbowe
  • wręczanie i przyjmowanie
  • pisanie na wizytówkach

6. Własny wizerunek zewnętrzny

  • fasada osobista
  • mowa ciała
  • sztuka mówienia i przemawiania – język oficjalny i na co dzień
  • znaczenie ubioru
  • dodatki do ubioru
  • poza poprawnością: niwelowanie niedoskonałości, uwypuklanie cech pozytywnych, kreowanie wizerunku osobistego

7. Przyjmowanie gości i delegacji zagranicznych

  • układanie programu
  • zapraszanie, powitanie, rozmowy, poczęstunek
  • organizacja pobytu delegacji
  • zwiedzanie instytucji

8. Organizacja konferencji i narad

  • przygotowanie pomieszczeń
  • przygotowanie materiałów
  • rozsadzanie uczestników
  • personel pomocniczy

9. Podróże w kraju i zagranicą

  • protokolarne przygotowanie pobytu za granicą
  • jazda samochodem: hierarchia miejsc
  • normy zachowania w różnych środkach lokomocji
  • na styku kultur

10. Przyjęcia oficjalne w otoczeniu międzynarodowym

  • rodzaje i ranga przyjęć
  • organizacja przyjęcia
  • formy zaproszeń
  • dobór menu
  • posługiwanie się sztućcami i naczyniami
  • rozsadzanie gości
  • sposób jedzenia różnych potraw
  • toasty

Uczestnicy

Szkolenie adresowane jest do kadry zarządzającej średniego i wysokiego szczebla.

Czas trwania

1 dzień / 7 jednostek dydaktycznych

Prowadzący

Zespół doświadczonych trenerów

Odpłatność

Koszt szkolenia przeprowadzonego na zlecenie ustalany jest indywidualnie ze Zleceniodawcą

Terminy

Szkolenie może być wykonane na zlecenie. Terminy ustalane są indywidualnie ze Zleceniodawcą.